Menő menza

Pályázó neve

Tokaji Gazdász Alapítvány

Projekt címe

Menő Menza Tokajban

Szerződés száma

EFOP-1.8.5-17-2017-00067

Támogatás összege (Ft)

17 980 824

Támogatás mértéke (%)

100

A projekt megvalósításának kezdete

2018.03.01.

A projekt fizikai befejezésének határideje

2019.02.28.

 

A projekt rövid bemutatása:

A Tokaji Gazdász Alapítvány célja, hogy az alapító okiratban foglaltaknak megfelelően hatékonyan segítse a Tokaji Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium tanulóinak fejlődését, életét. Ennek keretében alkalmas felvállalni olyan projektek megvalósítását, amelyek a gyermekek neveléséhez kiegészítő módon járulnak hozzá, a kognitív ismeretekkel ellentétben a preventív célú életvezetési kompetenciák elsajátítására, mindennapokba való beépülésére helyezve a hangsúlyt. „Menő Menza Tokajban” című pályázat tökéletesen megfelel ennek, hiszen hozzásegíti a köznevelésben részt vevő gyermekeket az egészséges táplálkozáshoz szükséges tudás és készségek megszerzéséhez, a szülők bevonásával pedig hosszú távú hatást vált ki. A projekt hozzájárul továbbá a gyermekek intézményi étkeztetésének tárgyi körülményeinek javításához is.

A projekt célcsoportja az Tokaji Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium tanulói és szüleik. A megvalósításban közreműködő személyek ismerik a célcsoport tagok élethelyzetét, életkörülményeiket, mindannyian tisztában vannak a hátrányos helyzetből adódó nehéz sorsokkal. A Tokaji Gazdász Alapítvány ezzel a projekttel szeretne a célcsoport tagok számára biztosítani olyan lehetőségeket, amelyeket sem a családok, sem az iskola nem lenne képes megteremteni. A projekt rövid távú célja a célcsoport igényeinek megfelelő program összeállítása, hosszú távon pedig cél, hogy uralkodóvá váljon az a szemlélet, amely szerint az egészség menő, azaz érték, amelyet folyamatosan óvni és vigyázni kell, méghozzá preventív módon. A projekt tervezésébe a célcsoport bevonása megtörtént, osztályfőnöki órákon és szülői értekezleteken mindenki elmondhatta véleményét és igényeit, amelyeket a tervezés során figyelembe vettünk.

Mindezek alapján az alábbiak megvalósítását tervezzük:

-          Mindennapi étkezési szokások felmérése, kiértékelése,

-          Dietetikus foglalkoztatása, szakmai tanácsadás biztosítása

-          Tájékoztató napok családokkal havi rendszerességgel,

-          Főzőversenyek és Egészségnapok,

-          Ép testben ép lélek előadássorozat ismeretterjesztő jelleggel,

-          Egészséges élelmiszerek kampány, amely a dietetikus tanácsadó segítségével alapos felkészültséget ad és ehhez kapcsolódó tájékoztatókat,

-          Beruházás keretében az étkeztetés körülményei javulnak, több évre megfelelő minőségű feltételeket biztosítanak a gyermekétkezetéshez. Eszközlista szintén a projekt előkészítésének részeként került a célcsoport igényeinek figyelembe vételével kialakításra.

A projekt megvalósításáért 1 fő projektmenedzser és 1 fő pénzügyi vezető felelős. A szakmai megvalósításban dietetikus szakember mellett részt vesznek szakpedagógusok, valamint szakirányú végzettséggel és tapasztalattal rendelkező előadók. A kiválasztott személyek önéletrajzait mellékeltük. A projekt hozzájárul az Alapítvány szerepének erősödéséhez. Az Alapítvány jelenleg nem vesz részt más projekt megvalósításában.