Bor- és pezsgőgyártó technikus

Technikai kód: 0012

Az ágazat megnevezése: Élelmiszeripar ágazat

A szakma megnevezése: Bor- és pezsgőgyártó technikus

A szakma azonosító száma:

Iskolai előképzettség:

  • Alapfokú iskolai végzettség

  • 2 éves képzés esetén érettségi bizonyítvány

Alkalmassági követelmények

  • Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges

Szakmaleírás:

Élelmiszeripar ágazat képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A bor- és pezsgőgyártó technikus közreműködik a szőlőtermesztés, a borkészítés, a pezsgőgyártás területén mikro-, kis-, közép- és nagyvállalkozásokban a termelés irányításában, szervezésében, a termékek menedzselésében. Csoportvezetői, pincemesteri, üzemi technológusi feladatokat lát el. Képes önálló vállalkozás indítására és működtetésére. A borturizmusba kapcsolódva önálló vendéglátási feladatokat végez. A technikus képesítés birtokában jó áttekintőképességgel, irányító képességgel és az ehhez szükséges magasabb szintű szakmai tudással kell rendelkezniük. Ajánlott azoknak a fiataloknak, akik érdeklődnek a szőlő termesztése, feldolgozása és a bor készítése iránt. Akik elkötelezettek a jó minőségű és méltán híres magyar borok készítése és jó hírének fenntartása és emelése iránt.

Szakmai követelmények:

  • elvégzi és ellenőrzi a szőlő éves munkáit

  • megtervezi és irányítja a szüretet

  • elvégzi és ellenőrzi a szőlő átvételét, feldolgozását

  • elvégzi és ellenőrzi a must kezelését, javítását, tartósítását

  • mustot erjeszt, fehér-, rozé- és vörösbort készít

  • pezsgőt készít

  • bort tárol, kezel

  • borkülönlegességeket készít

  • szénsavas borokat készít

  • bort palackoz

  • bort minősít érzékszervi és laboratóriumi vizsgálatokkal

  • gyártási és hatósági dokumentációkat vezet

  • bormarketing, borturizmus feladatait tervezi, végzi