Technikai kód: 0012
Az ágazat megnevezése: Élelmiszeripar ágazat
A szakma megnevezése: Bor- és pezsgőgyártó technikus
A szakma azonosító száma:
Iskolai előképzettség:
Alapfokú iskolai végzettség
2 éves képzés esetén érettségi bizonyítvány
Alkalmassági követelmények
Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
Szakmaleírás:
Élelmiszeripar ágazat képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A bor- és pezsgőgyártó technikus közreműködik a szőlőtermesztés, a borkészítés, a pezsgőgyártás területén mikro-, kis-, közép- és nagyvállalkozásokban a termelés irányításában, szervezésében, a termékek menedzselésében. Csoportvezetői, pincemesteri, üzemi technológusi feladatokat lát el. Képes önálló vállalkozás indítására és működtetésére. A borturizmusba kapcsolódva önálló vendéglátási feladatokat végez. A technikus képesítés birtokában jó áttekintőképességgel, irányító képességgel és az ehhez szükséges magasabb szintű szakmai tudással kell rendelkezniük.
Ajánlott azoknak a fiataloknak, akik érdeklődnek a szőlő termesztése, feldolgozása és a bor készítése iránt. Akik elkötelezettek a jó minőségű és méltán híres magyar borok készítése és jó hírének fenntartása és emelése iránt.
Szakmai követelmények:
elvégzi és ellenőrzi a szőlő éves munkáit
megtervezi és irányítja a szüretet
elvégzi és ellenőrzi a szőlő átvételét, feldolgozását
elvégzi és ellenőrzi a must kezelését, javítását, tartósítását
mustot erjeszt, fehér-, rozé- és vörösbort készít
pezsgőt készít
bort tárol, kezel
borkülönlegességeket készít
szénsavas borokat készít
bort palackoz
bort minősít érzékszervi és laboratóriumi vizsgálatokkal
gyártási és hatósági dokumentációkat vezet
bormarketing, borturizmus feladatait tervezi, végzi