Technikai kód: 0002
Az ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
A szakma megnevezése: Kistermelői élelmiszer-előállító
A szakma azonosító száma: 4 0721 05 10
Iskolai előképzettség:
Alapfokú iskolai végzettség
Alkalmassági követelmények
Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges
Szakmaleírás:
Kis mennyiségű, elsősorban általa megtermelt alaptermékeket, illetve ezekből előállított élelmiszereket állít elő és értékesít végső fogyasztók számára. Az általa megtermelhető alaptermékek köre vágóállatok, tej, tojás, méz, növényi eredetű termények. A kistermelő munkája során érvényesíti a termékeinek kézműves jellegét. Kistermelői keretek között zöldség-, gyümölcs- és húsfeldolgozást végez, tejtermékeket és sütőipari termékeket állít elő. A biztonságos termékelőállítás érdekében szakszerűen irányítja az élelmiszer előállítás folyamatait. A termékelőállításhoz kapcsolódó terméknyomon követési és termékbiztonságot igazoló dokumentumokat vezet. Termékeit értékesítheti vendégasztal üzemeltetése kertében is. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával és betartatásával végzi.
Szakmai követelmények:
Előkészíti a zöldségeket és gyümölcsöket a további feldolgozásra.
Zöldségeket, gyümölcsöket tartósít besűrítéssel, dunsztolással.
Savanyúságot készít.
Tejet pasztőröz, joghurtot, túrót, sajtot készít
Házi tésztát, búzakenyeret, pogácsát, mézeskalácsot, törökmézet készít.
Húsokat darabol, hurkát, kolbászt, tepertőt, sózott és abált szalonnát készít.
Kínálja és értékesíti kézműves termékeit. Vendégasztalt készít elő. Alap szinten kommunikál idegennyelven vevőivel.
Tájékoztatást ad vevőnek termékei élettani hatásairól.
Szerződéseket, megállapodásokat, számlákat, a kistermelői tevékenységhez előírt dokumentumokat tölt ki, elektronikus levelezést folytat.
Nyilvántartást és dokumentációt vezet, számítógépes program használatával.