Szőlész-borász

Technikai kód: 0003

Az ágazat megnevezése: Élelmiszeripar

A szakma megnevezése: Szőlész-borász

A szakma azonosító száma: 4 0721 05 14

Iskolai előképzettség:

  • Alapfokú iskolai végzettség

Alkalmassági követelmények

  • Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges

  • Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges

Szakmaleírás:

Szőlőtelepítési és szőlőápolási munkákat végez, szőlőt metsz. Fehér-, rozé, siller, vörösbort készít. A legfontosabb Kárpát-medencei és világfajták ismeretében nyomon követi a szőlő érési folyamatait, felkészül a szüretre. A leszüretelt termést a meghatározott technológiai céloknak megfelelően feldolgozza, előkészíti az erjesztésre, erjeszt. A kierjedt újbort kezeli, érleli. Az elkészült bort a piaci igényeknek megfelelő formában palackozza. Kezeli és működteti a szőlészeti és borászati műveletekhez tartozó gépeket és berendezéseket. A szőlőtermesztési és a borászati technológia során laboratóriumi alapvizsgálatokat végez. A borászati tudással borkóstolót, borbemutatót tart. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával és betartatásával  végzi.

Szakmai követelmények:

  • A szőlőültetvényben tápanyag utánpótlást végez.

  • Szőlőültetvényt létesít.

  • Elvégzi a szőlőápolás alapfeladatait.

  • Megkülönbözteti az egészséges és beteg növényi részeket.

  • A szüretet megelőzően nyomon követi a szőlőfajták érését, különböző módszerekkel megbecsüli a várható termés mennyiségét.

  • A szüreti terv alapján előkészíti a szőlőfeldolgozó gépeket, eszközöket, anyagokat a szüretre, szüretel.

  • Elvégzi a szőlő mennyiségi-, minőségi átvételét, fogadja a szőlőt. A technológiai célnak megfelelően feldolgozza a szőlőt, kezeli a cefrét, kezeli a mustot és előkészíti az erjesztésre. Előkészíti és beadagolja a feldolgozás során alkalmazott segédanyagokat. 

  • Fehér-, rozé-, siller- és vörösbort erjeszt.

  • Kezeli az újbort. Alkalmazza a bortisztítás módszereit: fejtőrendszert állít össze, bort fejt, próbaderítést végez, kiválasztja, kiméri és előkészíti a derítőszereket, deríti a bort. Kiszámolja a szükséges szűrőanyag mennyiségét, összeállítja és előkészíti a szűrőgépeket, és bort szűr.

  • Kialakítja a borharmóniát. Elvégzi és kiértékeli a műveletekhez kapcsolódó próbavizsgálatokat. Bort organoleptikus módon kóstol, bírál.

  • Technológiai céltól függően érleli a bort. Az érleléshez használt edényt szakszerűen tisztítja, kezeli. A bor érésének nyomon követéséhez mintát vesz.

  • A kiválások megelőzése érdekében stabilizálja a bort. Felismeri a borhibákat és borbetegségeket és kezeli azokat.

  • Előkészíti a bort a palackozáshoz. Különböző technikákkal palackoz. Elkészíti a bor és pezsgő címkéjét.

  • Tokaji borkülönlegességet készít, vagy adott rendezvényen bemutatja azok sajátosságait.

  • Pezsgőgyártáshoz töltőbort készít. Különböző technológiákkal pezsgőt és CO2-ot tartalmazó bort gyárt.

  • Borbírálatot és borturisztikai alapismereteit felhasználva borbemutatót tart, borkóstolót tart. Jellemzi Magyarország borvidékeit és borrégióit.